RSS

A.U.T.I.S.M

♥♥♥ This is my beautiful boy, Mohd Rifdi. He’s 5 years old boy with mild autism. Mild, moderate or severe, he’s still autistic. Oh wait, don’t be sorry for me, coz I am definitely not! The Almighty actually picked me out of the billions of people out there to be among the selected ones to be having this special child. Rifdi’s surely a special gift from heaven. Frankly speaking, I did not really know how to be thankful to God, until he came into my life. He taught me how we shud all be thankful, with the very bit that we have in life. And yes….he definitely taught and showed me what patience truly means…! Ahaks…he also took me into an exciting journey thru out this life that I have right now.

Image
Rifdi might not be the next Einstein, Van Gaugh, Mozart, Bill Gates or even Micheal Phelps, but he’ll always be special to me. He will always be. Deep down inside, I know that he’d grow up to be a handsome guy with a good heart, full of love and respect to the others….

So the next time you see Rifdi, or in fact any other kid misbehaving in public, restaurants or shopping malls or in fact anywhere else, do not immediately label that kid as being naughty, or even the parents for their bad parenting skills, for you might not know that the kid might be autistic. In technical terms, autism is not regarded as a system error, but it is indeed a totally different operating system.🙂

2nd of April is Autism Awareness Day. Spread the news, be aware. Accept everyone that we know in life, the way they are. ♥♥♥

 
Leave a comment

Posted by on April 2, 2013 in Uncategorized

 

Regular Moms vs Special Moms.

Regular moms tell their kids to wake up and get dressed in the morning.  And they do it.
Special needs moms put on battle gear to get our kids ready to start their day.

Regular moms ask their kids if they brushed their teeth.
Special needs moms prompt, “Brush your top teeth.  Brush your bottom teeth.  Did you get the sides?  Open your mouth.  My God, give me that toothbrush!  You’ve left half your meal in there!”

Regular moms wave goodbye as their kids run off to catch the school bus.
Special needs moms get awesome door-to-door bus service for their child.


Regular moms know the names of all their friends.
Special needs moms know most of their friends by their username.


Regular moms judge other moms when kids have tantrums in stores.
Special needs moms say to themselves, “Hmm, I wonder which disability he has?”


Regular moms complain about driving their kids to sports and recreation classes.
Special needs mom grin and bear the weekly trips to tutors, doctors and therapists.


Regular moms’ kids have a teacher.
Special needs moms’ kids have a team.


Regular moms talk about accomplishments.
Special needs moms talk about skills, as in play skills, conversation skills, life skills, social skills and vocational skills.


Regular moms relax with their kids during the summer.
Special needs moms start their second job as home teachers, therapists and skills coaches.


Regular moms think accommodations refer to hotels.
Special needs moms have memorized the top 20 accommodations for their child.


Regular moms hope their child finds a good career.
Special needs moms are hopeful someone gives our child the chance to work.


Regular moms soak in the tub when they want to unwind.
Special needs moms consider a bathroom break a luxury.


Regular moms enjoy reading the latest best selling book.
Special needs moms should receive an honorary degree for all the disability books they’ve read.


Regular moms go out for dinner and a movie with their husbands every month.
Special needs moms have a date night with their husbands every…wait, what decade is this?


Regular moms complain their kids won’t eat their vegetables.
Special needs moms are so desperate we consider chicken nuggets to be a legitimate meat product and throw in ketchup as a vegetable.


Regular moms’ kids go to play groups.
Special needs moms’ kids go to therapy groups.


Regular moms meet for a ladies night out.
Special needs moms get together at support groups and forums.


Regular moms have medical claim forms that fit in one file folder.
Special needs moms will tell you a small forest was cut down so we could receive our claims.


Regular moms think OT means overtime.
Special needs moms know more acronyms than a NASA engineer.


Regular moms complain their husbands sit on the couch while they do all the work.
Special needs moms…well how about that?  Some things do stay the same!

 

….me..? special mom + regular mom + working mom + expecting mom at the moment…how’s that..? ALLAH…bless me.😀

 
Leave a comment

Posted by on September 5, 2012 in Uncategorized

 

Ramadhan tiba lagi…

wah…sudah berhabuk rumah aku nih…sudah bersawang, berdebu sana sini…perlu spring cleaning menjelang syawal nanti! ahaks…banyak yang telah berlaku sejak coretan terakhir ku…banyak yang sudah berubah…

Aku

seperti yang kalian sedia maklum..aku kini sudah berbadan dua…dah masuk 5 bulan ++ pun saat aku menaip ini…bagaikan tidak percaya, tapi itu lah hakikatnya…dalam pada aku berjaga-jaga, kemalangan berlaku jua..🙂 bukan tidak menginginkan zuriat lagi, namun aku tak sangka ‘dia’ akan datang secepat ini…haru memang haru, mana dengan rifdi dan aicah yang masih kecil lagi…tapi jauh di sudut hati aku yakin, ada sebabnya Allah menghantar zuriat ini pada aku…moga anak ini akan menjadi sihat dan comel seperti abang dee dan kak aicah nya…AMIN.

aku berazam untuk berpuasa penuh tahun nih…puasa2 sebelum ini pun ada banyak hari lagi belum berganti..😦 moga2 aku dikuatkan iman, selepas bersalin berpantang nanti boleh mengqadakan puasa2 aku…huhuhu…

Rifdi

hurm…apa perlu aku coretkan tentang Rifdi..? banyak sebenarnya …nanti lah..ada masa..akan aku terangkan jua…yang pastinya kini Rifdi sudah ‘besar’, tinggi nya lagak budak berusia 6 tahun..walaupun hakikatnya dia baru berusia 4 tahun!🙂 sudah ke tadika biasa…alhamdulillah…sudah mula berkata2…w’pun kekdg aku x faham apa butir percakapannya….ada masa..akan aku uraikan cerita tentang Rifdi ya…

Farisha

lil’ gurl aku ni sudah makin terserlah sisi gadisnya…di usia 2 tahun, lagak nya x ubah bagaikan kakak2 berusia 5 tahun! malah…kadang2 abang dee pun dilayan bagaikan adiknya… bijak memang bijak..sudah mula berkata2, banyak sungguh cakapnya! kalau naik keta, ada saja persoalannnya…semakin hari makin bijak anak dara ku ini…🙂

Kerja

aku masih di sini…di tempat yang sama..masih mengajar…walaupun kekdg rasa down…rasa x seronok sebab rata2 pelajar aku yang berbangsa bukan melayu ini mmg tidak memandang jaga atau keringat kami2 pengajar muslim…biar lah..asalkan niat aku mengajar itu ikhlas. aku masih berharap, x putus2 berdoa agar dapat terus mengajar, tapi di suatu tempat dimana majoriti pelajarnya beragama Islam, seperti aku…mungkin dengan itu, aku akan merasa lebih puas dalam menjalankan kerja aku, seperti mana yang aku inginkan, berkerja sambil beribadah. moga2 ALLAH perkenankan permintaanku ini, AMIN.

Rumah

sedar x sedar…dah setahun aku menginap di rumah aku ini…terasa puas dan lega, setiap kali pulang dari kerja, menuju ke rumah sendiri..menyusuri sawah padi yang nan hijau terbentang luas, cukup mendamaikan jiwa…apa lagi bila masuk ke perkarangan taman perumahan aku, terasa nyaman sungguh udara ku hirup, maklum la…kawasan sekeliling masih kampung..🙂 terasa indahnya  hidup di bulan Ramadhan, mendengar alunan bacaan ayat2 suci Al-Quran di subuh hari, dan mendengar gelak tawa anak2 jiran bermain mercun dan bunga api di malam hari…mungkin inilah yang aku cari2 selama ini, untuk hidup dalam suatu kawasan dikelilingi saudara semuslim…alhamdulillah!

 

 
Leave a comment

Posted by on July 25, 2012 in Uncategorized

 

Al-Fatihah.

mengapa perlu ada manusia kejam dalam dunia nih..? mengapa perlu ada binatang bertopengkan manusia dalam dunia ini..? buat kesekian kalinya, kita di’saji’kan dengan berita yg sangat menyakitkan…selepas apa yang berlaku pada adik Nurin, kini episode yg sama berlaku pada adik Nurul Nadirah @ Dirang…mengapa perlu diseksa, dibakar anak perempuan sekecil ini..? tidak adakah sekelumit perasan belas ihsan dalam diri kamu…? mengapa2 org2 seperti kamu x bunuh diri saja…!! aku yakin, aku pasti, kesemua kaum2 ibu pasti sudah menyumpah2 kamu…biar kamu mati dalam keadaan yang lebih teruk dari itu!! tak takutkah kamu dengan balasan Tuhan…?

sakit. sangat sakit hati. x dapat aku gambarkan perasaan ibunya. 9 bulan 10 hari membawa nya kesana kesini, tersimpan kemas dan rapat dalam kandungan rahim…5 tahun melihat kelibat anak kecil dan comel ini, dan hanya dalam sekelip mata dia hilang terus dari pandangan mata! …dan lebih menyakitkan, melihat keadaan dia ‘kembali’ ke pangkuan ibu…jujur aku katakan, aku x mampu bayangkan sekiranya hal yg sama terjadi pada aku….tidak….it hurts…its even more than that!

yup. its not safe to let your kids walk alone nowadays, even if its just 2 doors away from your house….not safe…things are no longer the same these days, nothing like the old days where we can actually walk for half km to buy groceries for mom…nope. its totally different.

…..tenanglah sayang..hakikatnya kau pasti lebih bahagia di sana…sudah pasti kau menjadi bidadari syurga…dunia ini sangat kejam sayang…ada hikmah disebalik setiap kejadian….al-Fatihah.

 

 
Leave a comment

Posted by on March 13, 2012 in Uncategorized

 

S.I.A.L.

itu perkataan pertama muncul dibibirku saat menatap video berkenaan gambar ini. mmg SIAL, CELAKA, JAHANAM dan yang sewaktu dengannya bagi ‘pelaku’ dan penyebab pada video ini…..sebagai seorg ibu, tiada apa yang lebih menyedihkan dan menyakitkan melainkan melihat seorang anak kecil, x kisah la anak sapa pun (sbb tu la kasih dan sayang ibu nih, dibawa ke syurga ok!) diperlakukan sebegini rupa….mmg jahanam sungguh pada yg melekat pita and membalut anak2 kecil sampai mcm nih….arrgghhh…mmg dasar berhati binatang!! @#@%$@##!@!@#!!!!

maaf..aku mmg agak emosi bila terlihatkan menda2 mcm nih….aku x leh bayangkan, seorg perempuan …repeat PEREMPUAN sanggup bertindak sebegini rupa, hanya sbb marahkan majikan! woi mangkuk! kot ya pun marahkan boss…setel ngan boss sendiri la weh……kenapa mesti sakitkan and lepaskan geram pada anak2 kecil nih…????!!! and please laa…anak orang kot!! bukan anak hang sendiri! arrgghh….mmg dasar cilakak…..

aku admit, terkdg aku ada juga lepaskan geram aku pada en one kat anak2…tp mmg aku menyesal, and cuba kawal emosi aku….and infact aku akui, terkdg mmg ringan jaaa tangan nih nak memukul anak2, tp sayu hati aku tatkala melihat anak2 aku menangis…mmg senang sungguh aku rasa bersalah dalam hal2 memukul dan menghukum anak2 nih…i may look like a fierce mom, but trust me, i’m only being fierce outside, coz inside i just can’t stand seeing them crying. jgn kata tgk pic nih, kdg2 tgk en one naik ‘hantu’ and marahkan anak pun dah cukup buat aku rasa gerun…apatah lagi kalau diperlakukan mcm nih…aduh…kenapa hati2 kamu sekejam ini…………?????

aku bukannya apa…spontan aku terbayang wajah anak2 aku kalau tgk video2 mcm nih…spontan aku terpandang wajah2 anak2 aku pada gambar2 ini! spontan aku teringatkan rifdi yang masih belum petah bercakap….dah la hyper sepasal…dok x diam semenet! kalau lah kena ‘dera’ cenggini, cam mana la gamaknya dia nak ‘selamatkan’ diri…? kalau budak2 yg dah pandai bercakap tu lain la ceta kan…mesti bleh bercerita and mengacum pada mak sendiri..ni kalau kes cakap pun x berapa nak boleh….x ke naya tu..?

kalau aicah pulak, yg sememangnya x berapa nak mesra alam ngan takut ngan strangers, gamaknya mesti dia menangis, sehari suntuk…sampai la aku amik dia balik…hhuhuh…mujurlah…ada mak ngan bapa…mmg aku x boleh nak gambarkan, betapa bersyukurnya aku, boleh letakkan anak2 aku dibawah jagaan mak ngan bapa. alhamdulillah…tp ini pun sementara mak aku masih boleh and mampu menjaga, buatnya mak dah sakit, x larat esok2 nih…hurm….dun want to think about that yet! moga Allah berikan kesihatan yang baik pada mak, bapa aku, and semoga dipanjang usia mak ngan bapa, biarlah sampai rifdi ngan aicah dewasa nanti! and i have to give credit to cikgu2 kat taska rifdi…mujurlah mereka memahami kerenah nya si rifdi….sekurang2kan…ada rasa ‘lega’ dihati…

and mcm mana pulak kalau anak2 istimewa..? yang mmg scr lahiriah nya sangat dependent dan memerlukan bantuan org lain, dikala usia yang masih kecil ini…? contohnya mcm anak2 autisme, ADHD, hyper-active, OKU dan yang seangkatan dengannya…anak2 ini mmg sukar dikawal sometimes, and mmg perlu banyak kesabaran untuk handle anak2 sebegini….kalau anak2 yang sihat dan sempurna cenggini pun korang dah treat mcm nih, aku tatau la mcm mana and apa pulak yang korang bleh buat pada anak2 istimewa…huhuh..cannot imagine weh!!

huh…geram…aku sangat2 geram….mmg dasar binatang bertopengkan manusia…!!! mmg patut kena masukkan lam lokap, ikat ngan kain mcm pocong…and biaq 24 jam! biaq keraih kejung mcm tu ok! what right do you have to treat someone else’s child like this…?? aku nak sajes kan…bg hukuman sebat pada pompuan2 durjana nih. biar tersiat segala kulit badan, sbg mana tersiat nya hati2 ibu2 di Malaysia tatkala melihat video and picture nih.

 
Leave a comment

Posted by on March 1, 2012 in Uncategorized

 

Kasih Yang Suci

…akhirnya berjaya juga aku habiskan novel nih dalam masa 2 minggu…yess…2 minggu siot. kalau dulu2…sehari, in fact dalam beberapa jam (ikut ketebalan novel) pun dah abih. sejak2 beranak2 pinak bagai nih, nak cari masa yg sesuai nak layan novel pun x dan…mana nak dan….asai setel2 suma keja, terus aku zzzzzzzzz…..apa2 pun..thanks to Feri Pulau Pinang…hehehe…sbb aku slalu baca novel masa nek ferry! percaya atau x…tu la masa yg aku ada nak mengkhatam novel…lagi feeling beb! ngan angin sepoi2 bahasa…tudung melayang2….maka aku masuk ke alam novel…………………..

ok…back to this one. ni 1st time lah aku baca tulisan Meen Zulaikha nih…ok gaks…ala2 Fauziah Ashari la juga tulisannya…ok..bleh masuk ngan jiwa aku yg memang sejak azalinya sudah sedia jiwang…ooopss…jiwangkah aku…? tu kena tanya kengkawan aku…husben..? x yah tanya la. konpem dia kata aku x jiwang. hehehehe….masa aku beli novel nih, aku beli Adam dan Hawa…but sayang lah…lepas baca sket aku stopped. x leh nak teruskan…..mmg x leh nak masuk la ngan tulisan Aisya Sofea….huhuhuh…macam rugi ja beli….owh…aku mmg mcm nih …aku akui, aku mmg cerewet….sampai kan ke membaca novel pun aku cerewets ok…..sorry if that bothers you, but its just me… hurm..masa skolah2 dlu pun aku hanya melayan ceta2 Sweet Valley….SVT, SVH, SVU…even Mills and Boons pun aku x leh nak pi….bila remaja, of coz la tulisan Ahadiat Akashah. hat len2 mcm susah aku nak layan feeling2 gitu….mujurlah tulisan fauziah Ashari and Meen Zulaikha ni kena ngan jiwa aku…ada alternatif lain from Ahadiat Akashah. tu pun…thanks to Aaron Ajis okeh! kalau x kerana terpaut hati, maka takkan lah sampai aku mencari cerita sebenar disebalik lakonan nya itew….owhh……….

ok…back to Kasih Yang Suci…rasanya aku prefer Seth Tan dalam Nora Elena kot…sbb Seth Tan dalam Nora Elena nampak lebih gentleman…sweet…romantic…and penyabar gitu….whereas Seth Tan dalam Kasih Yang Suci nampak lebih ganas sket…and kurang penyabar….apa2pun..hanya Aaron Ajis bermain difikiran masa melayan novel nih…mmg kena watak2 dalam drama and novel, except for Insp Amir yg berambut kerinting dalam novel…????? huhuhu…x leh imagine weh…!

apa2pun…pas nih aku bakal menjadi pembaca tegar novel2 karya Fauziah Ashari dan Meen Zulaikha…hurm…any suggestion…?

 

 

 

 
Leave a comment

Posted by on February 27, 2012 in Uncategorized

 

Kisah aku dan 180km/h

…i used to drive like a F1 driver….seriously…whether you believe me or not, aku tatau la…kalau dulu2…setakat highway Changlun tu, apa barang drive slow2 beb…kalau tak 140km/h, mesti 160km/h…kalau jalan btoi2 clear, 180km/h weh…mungkin hampa kata standet aa tu….tapi bg stgh2 org, tu kira laju kemain…sbb aku bawak keta kebal @ Nissan Sunny 130Y aku (sila rujuk gambar di bawah…ni bukan keta aku, tp keta aku looks exactly the same)……hasilnya…bapa aku kena bayaq saman speed trap. huh…bingit juga telinga aku everytime balik penang….berdesing beb, bukan yg membayar nya yg bising, mak aku yg bising. ada skali, aku call mak aku dalam koi 2pm gitu, cakap aku nak bertolak balik nih…sudahnya…koi 3.30pm aku kat umah dah.

nostalgia siot tgk pic nih. spontan aku terkenangan zaman2 aku merempit kat UUM ngan keta kebai nih. syahdu beb. lani dah ada tuan baru…and w’pun sedih, aku rasa happy sbb tuan barunya menjaga keta kebai merangkap ex-boyfriend aku nih dengan elok. siap tutup ngan kain batik kalau x pakai ok.

huhuhu…mmg scr puratanya dalam sejam stgh aku sampai lah bukit jamboi, from UUM. aku rasa x dak apa yg lajunya, sbb aku drive all the way back…x dak stop2 mana…sudahnya sampai2 umah, aku tgk mak aku dah mula nak start engine. engine berletiaq. kali ni mak aku punya berletiaq sambil menangis2….. huh. aku ingat lagi beb. mak aku bising, bising sebising-bisingnya sbb aku sampai umah dalam masa sejam stgh. bukan nak bersyukur ka pelok cium aku ka apa….huhuhuhu…..rupa2nya….bapa aku cakap, masa dekat nak sampai tu, bapa aku ada call tanya kat mana dah…and bila mak aku dengaq kata aku nak sampai dah, mak aku dah x sedap hati….dah x leh dok…berdebar2….anxiety disorder la gamaknya. tu pasai aku sampai ja kena semboq non-stop. adeh. ikut hati remaja, darah yg panas menggelegak, mau ja aku balik UUM balik. tp kerana mengenangkan syurga ku itu, di bawak telapak kaki mak, maka aku tebalkan saja la telinga ini.

since that incident, aku call mak awai2. kalau nak gerak koi 3 ptg, aku call koi 1ptg…kalau nak gerak koi 1pt, aku call mak koi 11pm….slalunya paling lewat aku gerak pun koi 4pm, sbb aku x suka bawak keta malam2….ya lah…aku sedaq diri maa…nak bawak laju2, siang2 ok la..malam2 bahaya woo..(tau pulak aku bahaya no…mcm laaaa siang2 x eksiden!)…with that, solved the problem. ada lag 2jam..so mak aku x bising. mesti happy sbb ingatkan anak dara sowang nya ini bawak keta 90km/h. huh. me @ 90km/h…?????

nak pi kola perlih, makan ikan bakaq pun supa. nama pun highway and jalan baru…keta kan nya ada sangat pun kat perlih nun…apa lagi…jadikan platform utk mengasah bakat terpendam. aku rasa kawan2 aku, cma and bai mmg sudah sedia maklum dgn cara aku drive. kalau x melugai, berdebaq2, tensen and stress x sah la nek keta ngan farah. ahaks…tp hat tu juga laa nak banyak tolong kami men-sep-kan masa ok. cepat ja sampai ke destinasi dituju (ala…destinasi lah sangat…x changlun, aloq staq…x aloq staq, kangaq…x kangaq, bukit kayu itam…x bukit kayu itam, padang besaq…apa nak buat, tu ja options student UUM…nak turun penang, bek aku balik umah!)….even kat dalam UUM itself pun aku slalu racing babe. apa brg jalan lengang x dak keta nak bawak slow2 relaks2…nak relaks pi padang kota ah.

itu ceta dulu. to be more precise, lebih kurang 10 taun dlu. kini tidak lagi. sejak2 aku berkahwin dan beranak pinak, daya ketahanan aku nak meng-handle keta at 160km/h sudah makin berkurangan. paling laju aku boleh pi, 130km/h….tatau pasai pa. from a risk taker i now turn to a risk adverse. seriously. aku mcm dah hilang konpiden nak memecut atas jalan and jambatan (Penang Bridge lah….)…aku mcm x konpiden nak overtake 3 biji keta sedaih, atau pun 2 biji treler at one shot! kalau dulu2 aku rasa takat over2take nih, small matter la…sampai menjerit2 kot kawan2 aku kat belakang…seriau punya pasai.

tapi lani…130km/h, itu pun kalau drive sowang2 lah (mati aku kalau laki aku tau nih!)…kalau bawak mak bapa, atau anak2, atau sapa2 pun lah…otometik aku jadi mcm org yg sgt berhemah gitew…bawak sloooowwww saja…x berani aku weh. kalau dulu2, even masa peknenkan rifdi, aku masih men-speeding lagi…kecut gamaknya perut laki aku tgk aku bawak keta laju, x padan ngan bawa perut masa tu….ahaks…

…yg bleh tergerak ati bukak ceta speeding2 nih pasai pagi tadi, aku berselisih keta ngan keta kawan aku…katanya husben dia bg remark “dasyatnya keta depan tu..laju nya..nak ligan apa…?” (dialog sama la pulak ngan laki aku…gamaknya org2 kampung mmg dialognya sama ja kot)😀 ahaks…

..huhuh…laju sgt ka..? aku rasa pagi tadi aku belasah 90-100km/h ja kot…ehhehe..maklum laaa…mmg tengah meligan…meligan FERRY. kalau lambat, terlepaih lah ferry…maka lambat lah ke opis, lambat lah ke kelas…dah la ada kelas pagi, mmg seboleh2nya aku x mau la masuk lambat…kang apa kata students pulaks…hurm…ntah la …aku rasa, mcm buang masa jaaa kalau jalan tu lengang, x dak keta x dak moto, peh tu bawak keta slow2…tambah2 yg spesis kuat berangan mcm aku nih, kalau bawak slow2 silap menjunam ke sawah padi la jawabnya. so by speeding, i can focus, and my concentration will have to be on the road all the time. alert sentiasa. like i said la, nak relaks pi padang kota.😀

best tau bawak keta laju2. bawak laju2, sambil mendegar lagu2 Slam. nak2 lagu Kembali Terjalin ngan lagu Bukan Niat Membalas Derita. huh. tangkap feel babe.

 
2 Comments

Posted by on February 24, 2012 in Uncategorized

 
 
%d bloggers like this: