RSS

Salam MERDEKA !!

28 Aug

MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !!

hurm….dah nak merdeka kita nih…tapi kenapa masih kurenggg jalur gemilang dikibarkan lately..? kereta2 yang banyak di atas jalan pun…bleh dihitung dengan jadi berapa yang pasangnya…even bangunan sekalipun !! x banyak bangunan di negeri aku ini yang mengibarkan jalur gemilang…apa dah jadi..?

dahulu…bukan main lagi…sedari 15 Ogos…orang ramai sudah mula sibuk menghiaskan kereta, motor van dsb dengan jalur gemilang masing2…masing2 x mahu ketinggalan…sama2 kita semarakkan semangat merdeka !! begitu jugalah dengan premis2 perniagaan…bangunan2 kerajaan dsb…jalur gemilang dikibarkan…sampai jadi cantik berseri2 pemandangan !!

tapi…kenapa lately nih jadi mcm nih…? makin kurang patrioritikah kita dengan tanah air sendiri..? makin kurang sayang kah kita dengan negara sendiri..? atau mungkin budaya barat sudah terlalu merebak..menular hinggakan kita lupa dengan bumi yang kita pijak selama ini….

lupakah kita dengan perjuangan orang2 terdahulu..? lupakah sudah kita dengan kepayahan ditanggung nenek moyang kita dek perbuatan keja Jepun dan Komunis dulu…? lupakah kita…?

meily_merdeka

orang terdahulu lebih bersemangat 1 malaysia. x kira bangsa…agama..mahupun paras rupa. kita semua orang malaya. tapi kini kenapa kita berbeza pendapat…? berbeza haluan..? kenapa kita tidak saling hormat-menghormati antara satu sama lain..? kenapa…?

mungkin kita sudah terlalu demokrasi…mungkin kita sudah terlalu sebati dengan sifat perkauman…tahukah kita…penyakit ini bleh membunuh kita juga..? kalau terlalu berkira…boleh jadi mcm sedara kita di India..slalu bergaduh sesama sendiri…

apa2 pun…yang menulis..tetap mengambil inisiatif…biarlah yang lain x dak semangat. biarlah yang lain lupa. janji aku x lupa. hanya kerana pasang bendera kat kereta x bermakna aku patrioritik. tapi bermakna kerana aku sayangkan tanah air ku ini.

malaysiaflag

huh. baru terasa betapa X BESTNYA dok di negeri bawah pentadbiran PEMBANGKANG. sungguh X BEST.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 28, 2009 in August 2009

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: