RSS

Salam Maal Hijrah 1431H

16 Dec

hurm…it’s been quite some time since i last posted something here…sedar x sedar…setahun sudah berlalu…dan esok..kita akan masuk ke tahun baru, 1431H…new year…new resolutions…hurm…seingat2 aku…x dak plak aku buat azam baru masa masuk 1430H…ye lah…masuk taun baru 2009, aku sibuk membiasakan diri dengan karier baru sebagai seorang pensayarah…apart from that, busy preparing and moving from mainland to the island…x penah terfikir pun akan balik dok kat Pulau Mutiara nih…sbb dah rasa sangat selesa dan serasi bertapak di bumi Kepala Batas, yang majoriti penduduknya orang2 yang seagama dengan aku…

tapi…dalam hidup kita nih, kadang kala kita perlu berhijrah…hijrah membawa perubahan…dan aku berpegang pada konsep, rezeki ada di mana-mana…hanya kita yang perlu berusaha untuk terus-menerus mencari rezeki itu…dan kadangkala, untuk memajukan diri…kita perlu berhijrah…

esok…kita bakal melangkah masuk ke tahun baru, 1431H…ntah kenapa…masuknya tahun baru ini, membuatkan aku terfikir seketika, betapa uzurnya bumi kita di saat ini…bumi ini sudah lama bertahan, sudah banyak kemusnahan yang berlaku, dan sayang nya, kemusnahan yang berlaku disebabkan oleh umat manusia….hurm…dan kini kita sudah di penghujung perjalanan…bumi pun sudah mula menampakkan tanda-tanda ‘keuzuran’nya…gempa bumi di sana sini, cuaca yang tidak menentu…dan baru-baru ini, bumi yang jarang skali ditimpa hujan, dilanda banjir pulak !! Masyaallah !! sudah tersurat lagi tersirat…segala tanda-tanda kecil dan besar bahawa Kiamat hampir menjelang tiba….

dan sempena masuk nya tahun baru ini…aku berazam..untuk mengukuhkan lagi keimanan dalam diri…aku berharap semoga sekelumit iman di dada ini akan tidak terusik dengan segala nikmat duniawi…aku jugak berharap semoga saudara se-agama dengan ku tidak terus terleka dengan nikmat duniawi…melihat saja perlakuan saudara se-Islam dengan ku di sekeliling sudah cukup membuat kan aku terasa gentar, takut dan risau dengan bala yang bakal diturunkan….

terdapat segelintir pelajar-pelajar Islam di sini yang secara terang2an mengaku bahawa mereka bukan beragama ISLAM lagi. instead of taking pengajian islam, they wanna take Moral Studies..!! what the heck kan !! gerun aku mendengarnya…ini jelas menunjukkan kes murtad yang berlaku secara terang2an di depan mata !! Ya ALLAH !! dan lebih menyedihkan…ibu bapa yang tidak langsung mengambil peduli hal anak2…

kalau lah hukum murtad dilaksanakan sepenuh nya berlandaskan agama…aku rasa masalah ni takkan timbul…ada relevannya setiap hukum yang sudah ditetapkan agama…siapalah kita untuk menidakkanya…? tidakkah kita terfikir sekiranya orang yang berzina disebat 100 kali atau direjam sehingga mati, boleh mengurangkan perlakuan sumbang itu sendiri..? mengapa kita harus menentang dan memberi alasan kepada setiap hukuman yang sudah ditetapkan agama ini…? hurm………..

Marilah kita sama2 mengaminkan doa di atas…semoga kita semua berada dalam golongan umat2 Islam yang sentiasa beringat. Amin, Ya Rabbal A’lameen.

 
Leave a comment

Posted by on December 16, 2009 in December 2009

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: