RSS

Masakan ala-thai…

09 Jun

aacchhoo !! rasa mcm dah lamaa sungguh x hapdet post untuk From My Kitchen with love nih…ye lah..slalunya masak dish yg simple2, and mmg x sempat dan terasa nak amik pic dish tu pun !! and…i guess lately i’ve not been cooking so much…dan disebabkan aku ini seorang isteri yang mithali, aku mula rasa bersalah sebab dapur rumah x berasap…hehehe..asik menapauu jee keja…tapi tu laa..bila aku mula beraksi kat dapoq umah…ada saja gangguan..kalau dulu dd, lani dah ada sha…double the hassle !! kejap2 si dd masuk dapoq tarik tangan mama soh amik bola dia masuk bawah kabibet TV…kejap2 si farisha plaks nangis2 sbb puting tercabut dari mulut…hhuh..imagine laa mcm mana aku bersilat sakan !!

Ayam Goreng Kunyit

ayam potong kecik2…taruh kunyit + garam and goreng garing…..bawang putih + bawang merah + halia + cabai melaka 3 biji…goreng…masuk ayam + baby corn….peh tu baru masuk bawang besar..siap. =)

Sawi Goreng

bawang merah + bawang putih…goreng garing..masuk batang sawi..goreng sampai layu sket..then masuk daun + garam + telur…goreng sampai garing (x berair)…siap..

Seafood Tomyam

bawang merah + cabai melaka + halia + bawang putih + serai…rebus..bila dan mendidih masuk 2 camca besar pes tomyam (i suka pakai Maggi nya brand)…masuk udang + sotong + tomato dan daun limau..lepas dah tutup api, masuk sket air perahan limau nipis..siap.

the whole dish, siap ngan nasi dan seketoi ikan goreng (belen hat my mom goreng tgh hari)…siap ngan air jus jambu batu !

well…suma ni my husband’s favourite dish..thank GOD my husband like simple dishes..hehe..yang mudah dan x renyah sgt bila nak masak…tapi tu laa..apa2 pun..rasa kalau ada org membantu di dapur lagi laa bersemangat nak masak…ni suma kena wat sowang2…memasak + membersihkan dapoq….dengan anak2 kecik 2 org tu…huhuh…mmg thrill abess !!

tapi apa2pun….penat memasak akan terbayar bila suma hasil masakan kita abih licin…hehehe..dan lagi best kalau disertai dengan puji2an…lagi membakar semangat utk memasak !! =)

 
Leave a comment

Posted by on June 9, 2010 in June 2010

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: