RSS

How KFC became famous in Malaysia.

12 Feb

aku rasa kecoh kot satu Malaysia pasai issue staff KFC tumbuk or to be more precise attacked their customer. katanya si uncle or apek or brother or what ever la tunggu ayam gorengnya for an hour, and sudahnya sbb penat menunggu (i assume..sbb when we’re hungry, we become angry easily) dia pun marah2 kan staff KFC kat situ, yg berbangsa Melayu…katanya si customer nih sebut Melayu Cib*i…and itu yg membuatkan bebudak muda berdarah panas nih naik angin, and terus keluar beramai2 nak belasah si uncle/apek or what ever la tadi nih. itu citernya.

ok. 1st of all…ko sanggup tunggu sejam…i repeat SEJAM for ayam goreng. pas tu dah tau sejam x dapat ko marah. ok fine. acceptable. mcm aku kata tadi, kalau lapar mmg jd cepat marah. but why the hell wait for an HOUR in the 1st place…? dah kemaruk ayam goreng KFC kah kamu…? dah x boleh nak makan ayam goreng lain..? kalau aku la…lepas 10 menet aku chow. x koser aku nak tunggu sejam. bukannya x penah makan ayam goreng KFC pun.

bab bebudak melayu tu. korang tu pekerja, dah nama pun TGH BEKERJA, buat lah kerja yg korang patut buat. yg korang gi buat extra keja- pukul-memukul tu sapa suwuh…? kalau dia cakap melayu ciba* ka…apa ka..itu menunjukkan betapa RENDAHNYA TAHAP PEMIKIRAN dan MENTALITY dia sebagai seorg manusia. sbb kalau org yg waras, mcm aku ckp tadi, x dak masa nak tunggu ayam goreng sampai sejam weh. biar lah apa pun nak diluahnya, standet lah tu…ala korang2 pun aku sure, kalau tgh marah, peh tu jenuh menunggu dalam jem, mesti korang pun carut2 kan…? ini bila korang keluar beramai2, nak belasah (dah belasah pun!) korang dah menunjukkan yg korang pun supa mcm dia. 2 x 5 lah kiranya. cuba kalau korang gunakan pendekatan psikologi, cakap baik2 elok2 ngan dia, x ke malu alah uncle/apek tu…? lg pun aku sure, customer2 lain yg dengaq dia cakap mcm tu pun mesti tercakap lam ati “ish…apa hal mamat nih! nak carut2 plaks..” or dewang pun ntah2 menyumpah2 and menciba*kan uncle/apek tu lam hati.

masa aku mula2 tgk video clip mendalah BODOH DALAM SEJARAH nih aku hanya tersenyum. x sangka plaks aku, menda yg aku rasa sgt DUMB nih jadi issue yg sangat besar kat Malaysia! whoa…pasai ayam goreng KFC ramai org sudah muka berperang sakan dalam facebook! pasai ayam goreng KFC, isu2 perkauman bangkit! yg cina pesen cina-nya…yg melayu pesen melayu-nya…what a dumb situation. and to make things worse —

1st of all, aku btoi2 x paham apa perjuangan kelab/persatuan ini ya. hello pakcik. masalah skang nih, staff KFC tu mmg x dak right nak tumbuk2 org pakcik. unless depa kena attack dulu. sepatutnya pakcik cakap, BOTH PARTIES WERE WRONG! dua2 salah…isu sapa ada hak sapa x dak hak x timbui pakcik oi. isu nya kat sini dua2 buat salah. attacking verbally and physically! SALAH. and by giving this kind of statement — huh…ibarat mencurah minyak ke atas api yg sedang membara. and aku tergerak hati buat entry blog kali bila tgk students aku pakat2 share pic nih, and reading their comments on this! teenagers..biasa lah…x dak arah tuju…berdarah muda…mcm lah bapak depa yg kena assault…berapi2 komennya…nak ja aku share kat sini, but x boleh la ya. itu dah mcm violating their personal rights, w’pun kalau aku blurkan muka depa. huh. seriously….Malaysians mmg have nothing better to do!

conclusion aku, boleh aku rumuskan dalam status update aku. bukannya apa beb, aku rasa annoyed tgk students2 aku yg x berapa cerdik nih dok sebok2 share2 and like2 menda2 bodoh pasai isu KFC nih.ni aku nya status, lam account FB keja:

…seriously, x abih2 nak kecoh pasai KFC…? huh. pasal ayam goreng pun nak kecoh..? seriously…Malaysians mmg have nothing better to do kan..? i am very sure, dalam ceramah politics pun mesti cakap pasal KFC…! huh…apa punya mentality da.

…..and worst still, a lot of people, i believe they have nothing better to do, are actually exeggerating things out on FB, as if they were in the restaurant, as if the were being attacked. i guess that’s what some people are good at doing, exeggerate, and make people believe, and follow/like them. hurm…these kind of people memang shud enter politics! ahaks……

btoi weh. sick and annoyed weh. hampa cakap, sembang2, share pictures/articles and like things as if hampa dok kat sana, as if hampa kena attacked! WTF. pas tu pakat2 dok cakap x mau pi KFC dah. nak pi KFC kena pakai protection shield la (sila rujuk pic di bawah)…itu la ini la. adoi la. tolong pass paper Pn Farah dulu boleh x…?

seriously. these empty vessels make the more noise actually. these empty vessels are the reasons to why we can’t stay peacefully as Malaysians. these empty vessels talk so much, but in real, they don’t even know what they’re talking about. these empty vessels are behind all the racial issues. yeah. seriously. i blame on them for all the unnecessary racial issues. and this is damn crucial. we dun have this plague before this. but now-a-days, one stupid incident like this happen, and within seconds it spreads into a disastrous storm! huh….seriously. i am sad.

ok..i came up with this entry coz i feel this whole KFC thingy is STUPID. i repeat. STUPID. RIDICULOUS. both parties were wrong, and they’re all to be blamed for whatever they did. and Malaysians —– please STOP talking and debating about who’s right and who’s wrong and instead think about what we can actually do to patch things up. Malaysia is MY COUNTRY, I AM THANKFUL, AND DAMN PROUD TO BE A MALAYSIAN. there are hiccups here and there, but hey, we have to be thankful with what we have! with that in mind, i rest my opinion in this entry.

 

 

 

 
Leave a comment

Posted by on February 12, 2012 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: