RSS

Kisah aku dan 180km/h

24 Feb

…i used to drive like a F1 driver….seriously…whether you believe me or not, aku tatau la…kalau dulu2…setakat highway Changlun tu, apa barang drive slow2 beb…kalau tak 140km/h, mesti 160km/h…kalau jalan btoi2 clear, 180km/h weh…mungkin hampa kata standet aa tu….tapi bg stgh2 org, tu kira laju kemain…sbb aku bawak keta kebal @ Nissan Sunny 130Y aku (sila rujuk gambar di bawah…ni bukan keta aku, tp keta aku looks exactly the same)……hasilnya…bapa aku kena bayaq saman speed trap. huh…bingit juga telinga aku everytime balik penang….berdesing beb, bukan yg membayar nya yg bising, mak aku yg bising. ada skali, aku call mak aku dalam koi 2pm gitu, cakap aku nak bertolak balik nih…sudahnya…koi 3.30pm aku kat umah dah.

nostalgia siot tgk pic nih. spontan aku terkenangan zaman2 aku merempit kat UUM ngan keta kebai nih. syahdu beb. lani dah ada tuan baru…and w’pun sedih, aku rasa happy sbb tuan barunya menjaga keta kebai merangkap ex-boyfriend aku nih dengan elok. siap tutup ngan kain batik kalau x pakai ok.

huhuhu…mmg scr puratanya dalam sejam stgh aku sampai lah bukit jamboi, from UUM. aku rasa x dak apa yg lajunya, sbb aku drive all the way back…x dak stop2 mana…sudahnya sampai2 umah, aku tgk mak aku dah mula nak start engine. engine berletiaq. kali ni mak aku punya berletiaq sambil menangis2….. huh. aku ingat lagi beb. mak aku bising, bising sebising-bisingnya sbb aku sampai umah dalam masa sejam stgh. bukan nak bersyukur ka pelok cium aku ka apa….huhuhuhu…..rupa2nya….bapa aku cakap, masa dekat nak sampai tu, bapa aku ada call tanya kat mana dah…and bila mak aku dengaq kata aku nak sampai dah, mak aku dah x sedap hati….dah x leh dok…berdebar2….anxiety disorder la gamaknya. tu pasai aku sampai ja kena semboq non-stop. adeh. ikut hati remaja, darah yg panas menggelegak, mau ja aku balik UUM balik. tp kerana mengenangkan syurga ku itu, di bawak telapak kaki mak, maka aku tebalkan saja la telinga ini.

since that incident, aku call mak awai2. kalau nak gerak koi 3 ptg, aku call koi 1ptg…kalau nak gerak koi 1pt, aku call mak koi 11pm….slalunya paling lewat aku gerak pun koi 4pm, sbb aku x suka bawak keta malam2….ya lah…aku sedaq diri maa…nak bawak laju2, siang2 ok la..malam2 bahaya woo..(tau pulak aku bahaya no…mcm laaaa siang2 x eksiden!)…with that, solved the problem. ada lag 2jam..so mak aku x bising. mesti happy sbb ingatkan anak dara sowang nya ini bawak keta 90km/h. huh. me @ 90km/h…?????

nak pi kola perlih, makan ikan bakaq pun supa. nama pun highway and jalan baru…keta kan nya ada sangat pun kat perlih nun…apa lagi…jadikan platform utk mengasah bakat terpendam. aku rasa kawan2 aku, cma and bai mmg sudah sedia maklum dgn cara aku drive. kalau x melugai, berdebaq2, tensen and stress x sah la nek keta ngan farah. ahaks…tp hat tu juga laa nak banyak tolong kami men-sep-kan masa ok. cepat ja sampai ke destinasi dituju (ala…destinasi lah sangat…x changlun, aloq staq…x aloq staq, kangaq…x kangaq, bukit kayu itam…x bukit kayu itam, padang besaq…apa nak buat, tu ja options student UUM…nak turun penang, bek aku balik umah!)….even kat dalam UUM itself pun aku slalu racing babe. apa brg jalan lengang x dak keta nak bawak slow2 relaks2…nak relaks pi padang kota ah.

itu ceta dulu. to be more precise, lebih kurang 10 taun dlu. kini tidak lagi. sejak2 aku berkahwin dan beranak pinak, daya ketahanan aku nak meng-handle keta at 160km/h sudah makin berkurangan. paling laju aku boleh pi, 130km/h….tatau pasai pa. from a risk taker i now turn to a risk adverse. seriously. aku mcm dah hilang konpiden nak memecut atas jalan and jambatan (Penang Bridge lah….)…aku mcm x konpiden nak overtake 3 biji keta sedaih, atau pun 2 biji treler at one shot! kalau dulu2 aku rasa takat over2take nih, small matter la…sampai menjerit2 kot kawan2 aku kat belakang…seriau punya pasai.

tapi lani…130km/h, itu pun kalau drive sowang2 lah (mati aku kalau laki aku tau nih!)…kalau bawak mak bapa, atau anak2, atau sapa2 pun lah…otometik aku jadi mcm org yg sgt berhemah gitew…bawak sloooowwww saja…x berani aku weh. kalau dulu2, even masa peknenkan rifdi, aku masih men-speeding lagi…kecut gamaknya perut laki aku tgk aku bawak keta laju, x padan ngan bawa perut masa tu….ahaks…

…yg bleh tergerak ati bukak ceta speeding2 nih pasai pagi tadi, aku berselisih keta ngan keta kawan aku…katanya husben dia bg remark “dasyatnya keta depan tu..laju nya..nak ligan apa…?” (dialog sama la pulak ngan laki aku…gamaknya org2 kampung mmg dialognya sama ja kot)๐Ÿ˜€ ahaks…

..huhuh…laju sgt ka..? aku rasa pagi tadi aku belasah 90-100km/h ja kot…ehhehe..maklum laaa…mmg tengah meligan…meligan FERRY. kalau lambat, terlepaih lah ferry…maka lambat lah ke opis, lambat lah ke kelas…dah la ada kelas pagi, mmg seboleh2nya aku x mau la masuk lambat…kang apa kata students pulaks…hurm…ntah la …aku rasa, mcm buang masa jaaa kalau jalan tu lengang, x dak keta x dak moto, peh tu bawak keta slow2…tambah2 yg spesis kuat berangan mcm aku nih, kalau bawak slow2 silap menjunam ke sawah padi la jawabnya. so by speeding, i can focus, and my concentration will have to be on the road all the time. alert sentiasa. like i said la, nak relaks pi padang kota.๐Ÿ˜€

best tau bawak keta laju2. bawak laju2, sambil mendegar lagu2 Slam. nak2 lagu Kembali Terjalin ngan lagu Bukan Niat Membalas Derita. huh. tangkap feel babe.

 
2 Comments

Posted by on February 24, 2012 in Uncategorized

 

2 responses to “Kisah aku dan 180km/h

  1. mac

    February 24, 2012 at 7:27 am

    kelakar la hang farah….tu je aku nk ckp..hahahhaha

     
    • Farah

      February 27, 2012 at 1:21 am

      kalau ada icon gelak tepuk2 meja sahih hang pakai dah kan!

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: